Home > Magazine > Desi World > Who, What, Where, When, & Why -- and Book Matters

 

Who, What, Where, When, & Why -- and Book Matters

Compiled/Written by Murali Kamma Email Compiled/Written by Murali Kamma
October 2018
Who, What, Where, When, & Why -- and Book Matters

WHO, WHAT, WHERE, WHEN, & WHY

1. If you think we’re done with The Jungle Book, wait till next year. Mowgli, a darker version of Rudyard Kipling’s classic tale, is a new live-action film. Made by Warner Brothers, it was sold to another company. Rohan Chand plays Mowgli. The film will be streamed on which channel?
(A) YouTube (B) Netflix (C) Amazon (D) Hulu

 

10_18_Desiworld-Quiz2.jpg

2. Recently Section 377 of the Indian Penal Code, which banned homosexual acts, was struck down by the Supreme Court in a sweeping decision that author Manil Suri referred to as “the newest beacon of hope for the L.G.B.T. population.” When was Section 377 introduced in India?
(A) 1861 (B) 1901 (C) 1961 (D) 2001

10_18_Desiworld-Quiz3.jpg

 

3. Kamini Shankar is ‘International Ms.’ in 2018. An entrepreneur in New Jersey, she’s the founder of FabFit, a fitness studio. The pageant, open to single and married women from around the world, has an age restriction. While the lower limit is 26 years, what’s the upper limit?
(A) 29 years (B) 39 years (C) 49 years (D) 59 years

10_18_Desiworld-Quiz4.jpg

 

4. Atal Bihari Vajpayee, a former Indian prime minister, died in August, as did M. Karunanidhi, a former chief minister of Tamil Nadu. Vajpayee and the four prime ministers listed below received the Bharat Ratna, India’s highest civilian award. But who got it posthumously?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Indira Gandhi (C) Morarji Desai (D) Rajiv Gandhi

10_18_Desiworld-Quiz5.jpg

 

5. At the International Physics Olympiad, while five students from India won gold medals, Indian-Americans were not shut out. Oregon’s 13-year-old Gopal Goel, who is home schooled, also got a gold medal in the contest, which was held in which European capital on the coast?
(A) Lisbon (B) Paris (C) London (D) Berlin

10_18_Desiworld-Quiz6.jpg

 

6. As the momentum for the midterm elections builds, it’s worth remembering that Dalip Singh Saund served three terms in the House of Representatives back in the late ’50s and early ’60s. Who among the current Indian-American office-holders in the House is serving a third term?
(A) Pramila Jayapal (B) Ro Khanna (C) Ami Bera (D) Raja Krishnamoorthi

10_18_Desiworld-Quiz7.jpg

 

7. Avi Goel was a big winner at the recent inaugural International Geography Bee World Championships. The 14-year-old from California got first place in the junior varsity division, winning 7 gold medals and 2 silver medals. The format doesn’t include which of the following?
(A) Geo Exam (B) Geo Speech (C) Geo Showdown (D) Geo Bee

 

10_18_Desiworld-Quiz8.jpg

8. Also at the first International Geography Bee World Championships, in the middle school division, Saket Pochiraju of Ohio won first place, Srikrishna Darbha of Texas got second place, and Ved Muthusamy of Michigan came in third. Where was the contest held earlier this summer?
(A) Lisbon (B) Paris (C) London (D) Berlin

10_18_Desiworld-Quiz9.jpg

 

9. If Indira Gandhi were still alive, she’d be 100 today. Or almost 101 (she was born on November 19, 1917). She wasn’t the first modern female head of government. But like the first female prime minister, she served three terms. Who was the world’s first female prime minister?
(A) Benazir Bhutto (B) Golda Meir (C) Sirimavo Bandaranaike (D) Margaret Thatcher

10_18_Desiworld-Quiz10.jpg

 

10. India’s first official ‘Ease of Living Index’ for cities includes both Navi Mumbai and Greater Mumbai in its top10 list, along with Chandigarh, Tirupati, Raipur, and Thane. The other top 10 cities are listed below. Which city in the nation is ranked number one, according to this list?
(A) Indore (B) Pune (C) Bhopal (D) Vijayawada

[Answers are at the bottom of this page.]

 

 


 

& & & & & & & & & &

BOOK MATTERS

10_18_Desiworld-Book_WeThat.jpg


We That Are Young (Knopf), a debut novel by Preti Taneja, is a reimagining of King Lear in contemporary India. Taneja, a British-Indian scholar with an interest in Shakespeare (no surprises), is also a filmmaker who focuses on the rights of vulnerable people, besides being a writing teacher in prisons. The novel’s path to publication wasn’t easy, but after it won the Desmond Elliott Prize, there’s been growing interest and it’s being published in multiple languages. King Lear has inspired many works, including an outstanding film by Akira Kurosawa and a Pulitzer Prize-winning novel by Jane Smiley. Bollywood could be next, especially if Vishal Bhardwaj pursues it. Lear, in Taneja’s novel, is Devraj, a corporate tycoon. The tragic and timeless story of greed and goodness, loyalty and betrayal, ambition and devotion, not to mention insanity and mortality, is set in motion when Devraj gives up his corporate empire. Who among his three daughters—Radha, Gargi, or Sita—will rise to embrace the bonds of filial love?

10_18_Desiworld-Book_IfYouSee.jpg

 

In If You See Me, Don’t Say Hi (Flatiron Books), a debut story collection, Neel Patel focuses on gay identity, though not exclusively. What does matter, as an overarching theme, is Indian-American identity. The book’s youngish characters, having grown up in this country, are often at odds with their immigrant elders and a mainstream society that views them with ambivalence. Nevertheless, they manage to carve out lives on their own terms. The experiences of people Patel knew played a role in shaping the stories, as did autobiography (“Hare Rama, Hare Krishna”), giving the stories an emotional punch that’s relatable. The most prominent Indian-American author who happens to be gay is perhaps Manil Suri, a math professor. But in recent years, younger gay writers like Patel have emerged on the scene, bringing fresh energy to Indian-American fiction. The others include Rakesh Satyal, whose No One Can Pronounce My Name came out last year, Aatish Taseer, Rahul Mehta, and Sandip Roy, among others. Needless to say, their writing transcends boundaries.

10_18_Desiworld-Book_Balarama.jpg

 

Although Balarama’s Story: An Elephant’s Journey (Peppertree Press) is meant for the 8-12 age group, this delightful original tale will draw in older readers as well. Conceived by D. K. Bhaskar, whose Elephants in the Coffee documentary won raves, the book was written with the assistance of Alladi Jayasri and strikingly illustrated by Yati Siddakatte. The sad tale of Balarama’s capture in Karnataka’s Nagerhole forest is balanced by a sympathetic account of his life as a “royal” elephant in Mysore, giving the readers a deeper appreciation of conservation and the mysterious bond humans share with these majestic but endangered creatures.

For even younger readers, we have a new picture book called Thread of Love (Beach Lane Books). Co-written by Kabir Sehgal and Surishtha Seghal, it brings the Raksha Bandhan festival to life with the help of Zara Gonzalez Hoang’s illustrations. Two sisters, who make a rakhi with colorful threads and beads, show the reader how the custom of tying it on their brother’s wrist cements their ties.

 

10_18_Desiworld-Book_Heart.jpg

 

 

Dr. Sandeep Jauhar, in Heart: A History (Farrar, Straus and Giroux), gives us an accessible overview of a complex, life-giving organ. While cardiovascular deaths fell by 60 percent since the mid-1960s, medical breakthroughs have slowed and, increasingly, diet and exercise play a crucial role in recovery. Americans live longer now, but 60 percent will still develop some form of cardiovascular disease. Combining facts and insights, Dr. Jauhar, who also wrote Intern and Doctored, takes us on a stimulating journey in this progress report. He includes personal stories—his grandfather, for instance, died of a heart attack at 57, causing a family crisis. And in his case, when CT scans reveal coronary blockages, he’s not surprised that his lipoprotein(a) is elevated. That’s not the only risk factor for South Asians. They seem to have smaller coronary arteries, and “South Asian blood may also contain smaller and denser cholesterol particles that are more prone to causing arterial hardening.” The modern lifestyle of high calories and low exercise doesn’t help. A wake-up call, indeed!


>>>>>>>>>>>>>>

[Answers to the quiz: 1= (B). 2 = (A). 3= (B). 4 = (D). 5 = (A). 6 = (C). 7 = (B). 8 = (D). 9 = (C). 10 = (B).]



Enjoyed reading Khabar magazine? Subscribe to Khabar and get a full digital copy of this Indian-American community magazine.


  • Add to Twitter
  • Add to Facebook
  • Add to Technorati
  • Add to Slashdot
  • Add to Stumbleupon
  • Add to Furl
  • Add to Blinklist
  • Add to Delicious
  • Add to Newsvine
  • Add to Reddit
  • Add to Digg
  • Add to Fark
blog comments powered by Disqus

Back to articles

 

DIGITAL ISSUE

10_18_Cover_Diwali-Delights.jpg
 

 

eKhabar

Sign up for our weekly newsletter
eKhabar

Click here    

 

MiRus EB5 Banner AD.jpg

Krishnan Co WebBanner.jpg

SERVITIX.gif

DineshMehta-CPA-Banner-0813.jpg  

Raj&Patel-CPA-Web-Banner.jpg 

Prime Travels.com_new banner 5.10.18.jpg

SDK small banner 7-16.jpg