Home > Magazine > Desi World > A QUIZ FOR NOVEMBER

 

A QUIZ FOR NOVEMBER

Email
November 2015
A QUIZ FOR NOVEMBER

1. Upset over the rising intolerance in India and the assault on debate and diversity, Uday Prakash, Nayantara Sahgal, and many other Indian authors returned their Sahitya Akademi Awards in protest. How many languages does this literary award recognize?
(A) 24          (B) 12          C) 2          (D) 10

 

 

 

 

 

 



11_15_Desiworl-Quiz2.jpg2. Ashok Sridharan, whose father is an Indian immigrant and mother a German, made history recently when, as a member of Chancellor Angela Merkel’s party, he won an election in Germany. The 49-year-old Sridharan is now the mayor of which city?
(A) Berlin          (B) Frankfurt          (C) Bonn          (D) Dusseldorf

 

 

 

 

 

 

11_15_Desiworl-Quiz3.jpg3. Quantico on ABC, after some fluctuations in ratings, is gaining traction—and the proof is that six additional episodes have been ordered, bringing the total to 19. Priyanka Chopra, the lead actress, is gaining visibility. What’s her role in this drama series? 

(A) CIA agent          (B) Secret Service agent          (C) FBI agent          (D) ATF agent

 

 

 

 

4. India has the third fastest growing base of startups, according to NASSCOM, and will have over 4200 startups by the end of this year. Which Indian city, accounting for 26 percent of the country’s startups, holds the lead?(A) Mumbai          (B) Bengaluru          (C) Hyderabad          (D) Delhi-NCR11_15_Desiworl-Quiz4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Columbia University environmentalist Kartik Chandran, one of the 24 MacArthur Fellows this year, was recognized for integrating ecology, biology, and engineering to purify water efficiently. What’s the five-year, no-strings-attached fellowship worth?
(A) $50,000          (B) $625,000          (C) $10,000          (D) $20,000

 

11_15_Desiworl-Quiz6.jpg

 

6. Four Indian-Americans have made it to the latest “Forbes 400: America’s Richest People.” Name the India-born pharmaceutical entrepreneur who, at number 194 on the list and with a net worth of $3.3 billion, holds the lead among the four billionaires.
(A) Romesh Wadhwani          (B) Bharat Desai          (C) Ram Shriram          (D) John Kapoor

 

 

 

 

 

7. Brand Finance, in its 2015 list of the top 20 most valuable Nation Brands, ranks 11_15_Desiworl-Quiz7.jpgIndia at a very respectable number 7. It moved up from number 8 in 2014, with a brand value increase of 32 percent. Which country on this list continues to hold the top spot? (A) China          (B) U.K.          (C) Germany          (D) U.S.

 

 

 

 

 

11_15_Desiworl-Quiz8.jpg8. The U.N.’s Human Development Report, on the other hand, gives India a low ranking. Out of 187 nations, India ranks at 135, Sri Lanka at 73, China at 91, and the U.S. at 5. Which country appearing below should be excluded from the top four nations on the list?
(A) Brazil          (B) Australia          (C) Switzerland          (D) Netherlands

 

 

 

 

 

 



9. When Volkswagen was caught cheating on emission tests, it was the work of a 11_15_Desiworl-Quiz9.jpgfive-man research team—which included Arvind Thiruvengadam and Hemanth Kappanna—that uncovered this deceit involving a defeat device. Where are these engineers based?
(A) Virginia Tech          (B) West Virginia University          (C) Georgia Tech          (D) MIT

 

 

 

 

 

 


11_15_Desiworl-Quiz10.jpg10. When Prime Minister Modi was in the U.S. to visit Silicon Valley and meet executives, a CEO announced that his company would offer free (initially) high-speed public Wi-Fi in 400 train stations across India. Which company does this CEO lead?
(A) Microsoft          (B) Google          (C) Apple          (D) Yaho

 

 

 

 

 

 

 


 

KORLA PANDIT: A CURIOUS CASE

Planned-it could be another name for this Pandit, whose remarkable deception didn’t come to light until after his death. In the pre-Civil Rights era, when blacks were treated like second-class citizens, “passing” as a white conferred huge advantages. But in the unusual case of Korla Pandit, he pretended to be an Indian-born entertainer. And he succeeded to an astonishing degree as the Godfather of Exotica. That was after his earlier stint—also credible—as a Latin American musician. Born to an African American father and a mother of French Creole heritage, he had a lighter skin that helped, though what really made him Korla Pandit was his chameleon-like ability for transformation. The Nehru jacket added class and the bejeweled turban added mystery, while his handsome face with deep-set eyes had a hypnotic effect on audiences, as did his musical talent. 11_15_Desiworl-Korla.jpg

Posing as the son of an Indian priest (hence Pandit) and a French opera singer, he enjoyed years of success as a pianist in clubs and on TV. Although his jazz and pop-inflected music had little to do with India, he found easy acceptance. It was all about performance—except audiences didn’t know that Pandit’s secret act eclipsed his stage act. His true identity was revealed only two years after his death in 1998 at the age of 77.

When Pandit’s TV career ended abruptly in the ’50s, following a contract dispute, his replacement turned out to be another consummate stage performer: Liberace. The visibility was gone for Pandit, but he managed to stay afloat as a musician till the ’70s.

 

 




HOW WILL INDIAN-AMERICANS VOTE?

The presidential election is a year away, but it has already generated a lot of heat. Some would say hot air. How will Indian-Americans vote in 2016? It’s well known that they largely favor Democrats, although the extent of the tilt may surprise Republicans who’re trying to change it. Of course, it’s quite possible that after eight years of Democratic rule, more Indian-American voters are up for grabs. But going by the 2012 election, the GOP still faces a big challenge in attracting Indian-Americans. In the last election, according to the Center for American Progress, the Indian-American voting average for President Obama was 84 percent. Only 16 percent supported the GOP, which was lower than the GOP’s U.S. average (47 percent) and Asian American average (31 percent).

11_15_Desiworl-Vote.jpgWhat’s more, only 3 percent of Indian-Americans called themselves Republicans. In contrast to Indian-Americans, more U.S. voters on average see themselves as Republicans (32 percent) than Democrats (24 percent). So is there a silver lining or sliver of hope for the GOP when it comes to Indian-Americans? Yes—because only 50 percent of Indian-Americans think of themselves as Democrats, leaving 47 percent as undecided voters. Also worth noting was the high turnout in 2012 among Indian-American voters (88 percent), edging out the U.S. average (87 percent).

 

 

 



BOLLYWOOD DISCOVERS NEW “LANDS”

If one had to name “lands” that are popular with Bollywood filmmakers, Switzerland would spring to mind; so would Thailand, New Zealand, England. Many Indian movies have scenes set in these countries—a trend that’s bound to continue. What about Iceland? Turns out, this picturesque island nation—known for its otherworldly Nordic landscape of gushing geysers and gurgling volcanoes—has caught the imagination of Bollywood producers. So get ready for Dilwale, scheduled for release in December. In what’s billed as the first Indian movie featuring scenes in Iceland, you’ll find Shah Rukh Khan and Kajol cavorting on black-sand beaches, singing near geothermal lagoons, and zipping past frozen lava fields. 11_15_Desiworl-Bollywood.jpg

Poland may seem unusual for Bollywood films, but given its old-world grandeur, that’s another “land” with potential. Last Year’s Kick—with Jacqueline Fernandez and Salman Khan—takes us to Warsaw’s Castle Square in the Old Town.
Holland is another “land” whose charms have drawn filmmakers from India. Over a decade ago, scenes from Hum Tum, starring Rani Mukerji and Saif Ali Khan, were shot in various parts of Amsterdam, including Dam Square. Much earlier, a hit song from Silsila was set in lovely Holland.

Then we have Ireland, not to mention Scotland. Ek Tha Tiger has several scenes set in Dublin (there’s a fight scene, so these foreign locales are not just for song-and-dance routines!). There are numerous examples for the U.K.—but if we wanted to pick two famous Indian films set in famous British places, how about Dilwale Dulhaniya Le Jayenge (inTrafalgar Square) and Kuch Kuch Hota Hai (in Tantallon Castle)?

 



BOOK MATTERS FOR FALL


Fox TV dropped The Mindy Project, but Mindy Kaling seems to be doing just fine, going by the reception of her second book, titled Why Not Me? (Crown). It was number one for a short while on more than one nonfiction best-seller list. Then there’s Hulu, which has kept the The Mindy Project alive online. Earlier, it used to hurt her to be “unpopular”—but now that she’s “liked” beyond her wildest dreams, Kaling wants people to get to know her through her stories, she notes. Apparently, Kunal Nayyar of The Big Bang Theory had the same idea, for his book—released, oddly enough, on the same day—is called Yes, My Accent Is Real: And Some Other Things I Haven’t Told You (Atria).

11_15_Desiworl-Book.jpgIf you’re in the mood for literary novels, there’s a bunch of possibilities, starting with Salman Rushdie’s Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Random House), partly inspired by One Thousand and One Nights. Aatish Taseer’s new novel, The Way Things Were (Farrar, Sraus and Giroux), brings a maharaja’s son back to India for an exploration of the collision between tradition and modernity. For nonfiction, you can pick up Midnight’s Furies (Houghton Mifflin Harcourt), in which Nisid Hajari retraces the tumultuous years leading up to India’s independence. Drawing on newly released material, the book adds depth to the topic, although it doesn’t settle the endless debates surrounding Partition and its consequences. For a meaty, fast-paced novel, you can turn to The Mountain Shadow (Grove), Gregory David Roberts’ sequel to Shantaram after a 10-year hiatus. Finally, if you love Hindi films from the ’70s, you can indulge in Funky Bollywood (FAB Press), a gorgeously illustrated tribute by Todd Stadtman.

 


Answers: 1= (A).  2= (C).  3= (C).  4= (B).  5= (B).  6= (D).  7= (D).  8= (A).  9= (B).  10= (B).​

 


Enjoyed reading Khabar magazine? Subscribe to Khabar and get a full digital copy of this Indian-American community magazine.


  • Add to Twitter
  • Add to Facebook
  • Add to Technorati
  • Add to Slashdot
  • Add to Stumbleupon
  • Add to Furl
  • Add to Blinklist
  • Add to Delicious
  • Add to Newsvine
  • Add to Reddit
  • Add to Digg
  • Add to Fark
blog comments powered by Disqus

Back to articles

 

DIGITAL ISSUE

10_17-Cover-Passions.jpg
 

 

eKhabar

Sign up for our weekly newsletter
eKhabar

Click here  

Writing-Contest-BANNER.jpg 

 

Krishnan Co WebBanner.jpg

PCPD- RED.gif

DineshMehta-CPA-Banner-0813.jpg

SDK small banner 7-16.jpg

PrimeTravels_Banner ad_1017.gif

SERVITIX.gif

 
Raj&Patel-CPA-Web-Banner.jpg